Jesmo li izgubili lijepo/dobro/sveto u umjetnosti?

Posted by

Ljeto nam je pred vratima i svoju pažnju više usmjeravamo na odmor i na one stvari za koje tijekom godine nismo imali vremena. Jedno od tih stvari jesu kultura i kulturna događanja te sve ono što spada pod taj nazivnik. Stoga smo o istinitom, lijepom i dobrom u književnosti te o svjetonazorskim pritiscima na književni kanon razgovarali s prof. dr. sc. Sanjom Nikčević.

– Pokazalo se da je suvremena umjetnost zašla u slijepu ulicu. Kanon koji vlada tako je uzak da je nametnuo samo jedno viđenje svijeta i jednu poruku koju šalje, a ona je crna i destruktivna – odmah je na početku kazala svoje viđenje profesorica Nikčević.

Istaknula je da je suvremena umjetnost 'gladna' neke nove umjetnosti. Baveći se povijesti drame, shvatila je da je suvremena umjetnost izbacila dosta vrijednih elemenata iz svog kanona.

– Bilo bi važno pokazati da postoje drame i predstave te druga umjetnička djela koja zagovaraju lijepo, dobro i sveto, premda su izbačene iz suvremenog kanona.

Upravo je iz te potrebe osnovana posebna biblioteka 'Citadella libri', koja zagovara lijepa, dobra i sveta umjetnička djela te da ta djela budu ljudima dostupna.

– Želimo i objaviti službenu teoriju koja će pokazati zašto imamo pravo na lijepo, dobro i sveto u umjetnosti te kako ćemo se za to boriti – kaže Nikčević, koja iz svog iskustva primjećuje da mnogi ljudi odlaze iz kazališta zbog nedostatka pravih sadržaja.

Više pogledajte/poslušajte u videu.

http://https://www.youtube.com/watch?v=-O4zKgrpLfg

 

Izvor: Laudato.hr