Hrvatski Caritas pozvao na sudjelovanje u humanitarnoj akciji za pomoć Ukrajini

Posted by

Hrvatski Caritas je u petak 25. veljače na konferenciji za medije, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije uputio apel za uključivanje u humanitarnu akciju za pomoć Ukrajini pogođenoj oružanim sukobom. U ime Hrvatskog Caritasa novinarima se obratila zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

„Mislim da smo svi skupa svjesni da se nalazimo u jednom povijesnom trenutku za Europu koja se mijenja najvjerojatnije na način koji je jedinstven u povijesti. Sve ono što se do jučer činilo kao mogući scenarij pretvorilo se zapravo u najveću moguću humanitarnu katastrofu najvećih razmjera koje ovi prostori poznaju od Drugoga svjetskog rata“, istaknula je na početku.

Zatim je izvijestila da je u tijeku humanitarna akcija koju koordiniraju zemlje članice Caritasove konfederacije. Trenutno je u pomaganju Ukrajini aktivno 36 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Borko je napomenula da su u Ukrajini uvjeti ekstremni te se pomoć nastoji pružiti na tri načina. Prvo i osnovno je zbrinjavanje ljudi koji se ne zaustavljivo kreću iz područja istočne Ukrajine prema Kijevu i od jutros od Kijeva prema granicama susjednih zemalja. Drugo je evakuacija štićenika iz različitih Caritasovih domova. Riječ je o starijima, nemoćnima, ženama, djeci te osobama s intelektualnim i tjelesnim poteškoćama. Treće je osiguravanje centara za prihvat izbjeglica, kako u dijelovima zapadne Ukrajine, tako i u Caritasima u toj regiji. „Sve zemlje i svi Caritasi u regiji od su jučer u punoj mobilizaciji. Centri se podižu bilo na granici s Ukrajinom, bilo u unutrašnjosti zemalja“, dodala je Borko.

„Kao što znadete, u ovom trenutku je vrlo teško govoriti o dostavi humanitarne pomoći – to će biti moguće čim se situacija malo primiri i otvori nekakav humanitarni koridor“, napomenula je.

„Hrvatski Caritas razumije patnje i teškoće koje prolazi ukrajinski narod. Vrlo nam je teško. Prisjećamo se situacije Domovinskog rata i onoga što smo mi prolazili. Želimo iskazati svoju solidarnost i razumijevanje te pomoć, ne samo kolegama iz Ukrajinskog Caritasa nego i ukrajinskom narodu“, istaknula je Borko.

Stoga je pozvala sve da podrže humanitarnu akciju koju organizira Hrvatski Caritas.

Naglasila je da se Hrvatski Caritas pridružuje pozivu pape Franje da se na Čistu srijedu, Pepelnicu, 2. ožujka, posti i moli za Ukrajinu te da se odricanjem, prema mogućnostima, darovi namijene za stradalnike od rata u Ukrajini.

„Svi zajedno moramo biti svjesni koliko je situacija kompleksna i složena. Zahvaljujemo svima koji razumiju naše napore i koji će nas ubuduće pratiti u onom što ćemo činiti“, poručila je Borko.

Podsjetila je da Hrvatski Caritas otprije ima suradnju s Ukrajinskim Caritasom u psiho-socijalnim projektima pomoći i podržavanju projekata koji su usmjereni na pomoć najsiromašnijima. „Nadamo se da će to s razvojem situacije biti moguće činiti i nadalje, bilo u Ukrajini, bilo u zemljama u njezinom okružju ili čak i u slučaju da se određen broj osoba iz izbjegličkog vala danas-sutra nađe u Republici Hrvatskoj“, dodala je.

Novčani dar za pomoć Ukrajini može se darovati:

  • putem online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Sve ostale vijesti i aktualnosti bit će objavljene na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog Caritasa.

Izvor: https://ika.hkm.hr/