Hrvatska Vlada odobrila 450 tisuća eura za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Posted by

Na 72. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je odobrena jednokratna financijska potpora od 3.375.000,00 kuna Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu.

Obrazlažući prijedlog, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman kazao je, kako je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu. “Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici”, rekao je ministar Grlić Radman.

“Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu. Promatrajući povijest hrvatskog naroda, Katolička crkva je neizostavna komponenta utkana u nacionalni identitet te humanistički i kulturni razvoj hrvatskog društva. Hodočasnici u Betlehemu imat će tako prilike upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu”, dodao je.

 

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu.

Radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata. Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je fra Tomislav Glavnik.

U razgovoru za Hrvatski katolički radio, fra Glavnik je dodao i kako je cilj da se u projekt vrlo konkretno uključi i hrvatski narod “da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima”.

“Zahvalni smo što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prihvatio inicijativu blagoslova tog temeljnog kamena. I nadamo se da će se brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje te kapele, ali i u potporu koju dajemo i želimo davati franjevcima u Svetoj Zemlji i svim projektima koje oni vode, na poseban način na korist kršćanima koji tamo žive. Bez kršćana Sveta Zemlja bila bi samo jedan muzej. Molitvom i materijalnom podrškom želimo im biti blizu.”

Izvor: IKA