Franjevci se usprotivili izgradnji termoelektrane Peruća!

Posted by

Na brani akumulacijskoga jezera Peruća danas u ‘5 do podne’ održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena izjava Franjevačkoga instituta za kulturu mira iz Splita o potpunoj neprihvatljivosti plinske termoelektrane na jezeru Peruća.

Na samom početku okupljene je pozdravio predsjednik Franjevačkoga instituta za kulturu mira prof. dr. sc. fra Ante Vučković, koji je kazao kako je franjevcima posve jasno da nema ničeg tako dragocjenog kao što je ljudski život, da nema ničega tako čudesnog kao što je priroda i da nema ničega tako nužnog kao što je voda.

‘Ovdje se jednim jedinim zahvatom stavlja veliki teret na prirodu, tako da se prijeti da će se uništiti flora i fauna. Ovdje će se ljudski životi strahovito opteretiti i netko prijeti da stavi svoju vlasničku ruku na vodu koja pripada svima. Nama franjevcima je to iznimno važno, budući da nam je kroz poziv darovana osjetljivost prema prirodi, prema ljudima i prema vodi. Sabrali smo se ovdje da kažemo da za nas nije prihvatljiv plan izgradnje termoelektrane’, naglasio je fra Ante Vučković.

Potom je izjavu Franjevačkoga instituta za kulturu mira o potpunoj neprihvatljivosti plinske termoelektrane na jezeru Peruća predstavio fra Bože Vuleta, koji je istaknuo kako je predstavljanje projekta od početka popraćeno burnim protivljenjima mjesnoga stanovništva, a nezadovoljni građani organizirali su i potpisivanje peticije ‘Ne daj se, Cetino’ koja je poslana predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću s više od 15 tisuća potpisa. Dodao je kako u međuvremenu primjećuju posvemašnju šutnju akademske zajednice, resornih državnih ustanova i dužnosnika kao i medijsku marginalizaciju ovoga problema.

‘Iznimku čine pojedinci na čelu s Mislavom Cvitkovićem, magistrom fizike, čiji je glas znanstveno čist poput vode u sadašnjoj Cetini i proročki snažan poput vapijućega u pustinji. Franjevački institut za kulturu mira ne želi sudjelovati u grijehu šutnje i podleći kritici slabosti protivljenja, koju ističe papa Franjo u svojoj Enciklici o brizi za zajednički dom.’

Nadalje, fra Bože ističe kako na temelju dosadašnjih uvida u spomenuti projekt i dostupnih kritika, Franjevački institut za kulturu mira izriče svoje protivljenje izgradnji plinske termoelektrane na Perući, zbog toga što KKPE Peruća krši načelo općega dobra i međugeneracijske pravednosti koje ističe papa Franjo u spomenutoj enciklici, što je KKPE Peruća ekološka opasnost najvećem bazenu pitke vode u RH te zbog toga što je KKPE Peruća strateško energetski neprihvatljiva, a ekonomski neisplativa. Stoga iz Franjevačkoga instituta za kulturu mira apeliraju na Hrvatski sabor, Vladu, ministarstva i predsjednicu RH da se temeljito upoznaju s dalekosežnim štetnim posljedicama KKPE Peruća te da preispitaju postojeću legislativu koja otvara vrata ovakvim projektima na štetu općega dobra. Ujedno su ih pozivali da što prije izrade energetsku strategiju Hrvatske.

‘Apeliramo na akademsku stručnu javnost i građanske udruge da udruže svoj glas s jecajima sestre majke Zemlje, da osnaže svoja protivljenja trovanju Cetine i nametanju nesnošljivoga tereta njezinoj djeci u Cetinskoj krajini, Srednjoj Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj. Apeliramo na cjelokupnu javnost da budemo svjesni da će sve što se dogodi našoj „sestri Vodi“ dogoditi i njezinoj djeci – nama i generacijama poslije nas, te stoga pozivamo da se zauzimamo, ljubimo i branimo našu prirodu i vodu, u Cetini i svakom drugom toku’, naglasio je fra Bože Vuleta.

Izjavu Franjevačkoga instituta za kulturu mira iz Splita u cijelosti pročitajte OVDJE.

Dodajmo kako su stav Franjevačkoga instituta za kulturu mira iz Splita podržali brojni svećenici, članovi Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja, među kojima su bili sinjski gvardijan i župnik fra Petar Klapež i fra Perica Maslać, župnik Hrvaca fra Neven Pavlinušić i drugi.

Marija Maroš

Izvor: http://www.ferata.hr