Fra Šimun Bilokapić održao "Duhovni impuls" za bogoslove

Posted by

Dana 11. prosinca 2020. godine, u Kongresnoj dvorani Franjevačkog klerikata, fra Šimun Bilokapić, profesor moralne teologije na KBF- u u Splitu, održao je predavanje franjevačkim bogoslovima, u sklopu redovitih susreta naslovljenih "Duhovni impuls". Tema predavanja bila je "Spolnost i redovnički život".

U prvom dijelu izlaganja, predavač je progovorio o tri modela redovničkih zajednica (opservantske, samoostvarenja i zajednice kojima je temelj življenje vrednota Kraljevstva Božjeg).

Poželjan je treći model, naslonjen na Kristov primjer. U drugom dijelu, fra Šimun je usredotočio pažnju na govor o daru spolnosti i modernom pogledu obzirom na nju.

Iskonski redovnik zna prihvatiti nedostatak bračne ljubavi i genitalnog odnosa te živi integriranu seksualnost i istinsku zrelost i nema problema u susretu s drugim ljudima. Redovnik ne smije živjeti svoju spolnost na zatvoren način, nego sa zajednicom koja mu je potreba.

Poželjna su autentična i iskrena prijateljstva između redovnika. Samo su neke od misli predavača.

Nakon iscrpnog i sadržajnog predavanja, o ovoj jako delikatnoj temi, uslijedila su pitanja bogoslova. Susret je, na obostrano zadovoljstvo, bio vrlo koristan. Na koncu susreta, magistar bogoslova je zahvalio predavaču i izrazio želju za nekim skorim ponovnim susretom.