Fra Ante Bešlić: "Zavjeti nas čuvaju na našem redovničkom putu"

Posted by

"Da bismo mogli živjeti zavjete, najprije ih moramo razumjeti. Kroz Framu sam čuo za zavjete i da fratri nose tri čvora: za poslušnost, siromaštvo i čistoću. Nisam ja razmišljao o tome da budem fratar, nego da odem, odvažim se i probam. Krenuo sam i upoznavao kroz postulaturu, novicijat i bogosloviju o čemu se radi", istaknuo je fra Ante Bešlić u svome svjedočanstvu za emisiju "Riječ nade" Televizije Šibenik.

Rođeni Sinjanin fra Ante Bešlić franjevac je Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, a trenutačno se nalazi na župničkoj službi u Župi sv. Jeronima u Šibeniku. O svom duhovnom pozivu te životu i djelovanju u službi naroda progovorio je u razgovoru koji je vodila sestra Manes Puškarić za vjersku emisiju “Riječ nade” Televizije Šibenik.

Fra Ante je istaknuo kako nije jednostavno govoriti o tome kako je odlučio odazvati se.

“Uz Boga, Frama je odigrala glavnu ulogu. Preko Frame u Sinju me duhovni asistent pozvao da dođem i ostao sam oko tri, četiri godine. Kroz to sam vrijeme upoznavao Framu, franjevački red i franjevce. Kad je završila srednja škola trebalo se ohrabriti, a i približio se i upis na fakultet”, prisjetio se fra Ante.

Podrška roditelja puno mi je značila!

Nakon što je završila matura, fra Ante je svoga tadašnjeg župnika upitao što je potrebno da postane franjevac.

“On mi je odgovorio: ‘Pajdo, sad ću ja tebi sve napisati’. Skupio sam potrebne dokumente i rekao svojima. Oni su mu rekli: ‘Sin jedinac si. Da smo mi baš za to – nismo, ali ako ćeš ti biti sretan bit ćemo i mi’. Podrška roditelja puno mi je značila”, naglasio je fra Ante.

Pojasnio je i značenje zavjeta poslušnosti, siromaštva i čistoće.

“Da bismo mogli živjeti zavjete, najprije ih moramo razumjeti. Kroz Framu sam čuo za zavjete i da fratri nose tri čvora: za poslušnost, siromaštvo i čistoću. Nisam ja razmišljao o tome da budem fratar, nego da odem, odvažim se i probam. Krenuo sam i upoznavao kroz postulaturu, novicijat i bogosloviju o čemu se radi. Zavjeti nas čuvaju na našem redovničkom putu”, istaknuo je.

Franjevačka jednostavnost je ono po čemu su franjevci prepoznatljivi!

Fra Ante ističe da je franjevačka jednostavnost ono što privlači ljude.

“Franjevačka jednostavnost je ono po čemu su franjevci prepoznatljivi i zato već mnogo stoljeća funkcioniraju s narodom. To znači da su otvoreni prema narodu u svakom trenutku i da si i svakoj potrebi tu za njih. Oni znaju da uvijek mogu pokucati na vrata samostana kada su u raznim potrebama. Ljudi kucaju zbog materijalnih, ali i zbog svojih  duhovnih potreba”, rekao je fra Ante.

Cijelo svjedočanstvo fra Ante Bešlića pogledajte ovdje.

Izvor: https://hkm.hr