Filip i Jakov: Posjet zbora franjevačkih bogoslova

Posted by

U nedjelju, 21. ožujka 2021., zbor bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, već treću godinu za redom bio je gost u župi sv. Filip i Jakov u istoimenom mjestu, predvođeni prof. Perom Prosenicom.

Misnom slavlju je  predsjedao o. župnik don Dario Matak.

Na kraju misnog slavlja fra Ivan Novaković predstavio je bogoslove i ukratko opisao život u Klerikatu, a poslije misnog slavlja bogoslovi su svima nazočnima darovali besplatan primjerak lista „Počeci“, a za koji se tražio broj više.

Puni zahvalnosti o. župniku i gospodinu Ivanu Eškinji, članu župskog vijeća, bogoslovi su se uputili na trajekt za otok Pašman odnosno u benediktinski samostan Ćokovac.

U samostanu sv. Kuzme i Damjana bogoslove je dočekao prior samostana brat o. Jeronim Adam Marin koji ih je uveo u samostansku crkvicu.

Nakon što su se udobno smjestili bogoslovi su imali priliku čuti povijest samostana Ćokovac i reda Benediktinaca, a prioru je upućeno i pokoje znatiželjno pitanje. Uslijedio je susret s ostalom braćom Benediktincima koji su bogoslove dočekali u blagovalištu gdje su, uz malenu zakusku i čašicu razgovora, pokazali  monaško gostoprimstvo i bratsku otvorenost.

Na poziv braće Benediktinaca, bogoslovi su se pridružili zajedničkoj molitvi Večernje iz benediktinskog časoslova. Bilo je to  iskustvo koje će bogoslovi pamtiti još dugo vremena.

Osvježeni duhovno i prepuni dojmova,  bogoslovi su se uputili  na trajekt za Biograd odakle su krenuli put Splita.

GALERIJA - KLIKNI