Emocionalni razvoj i duhovna zrelost

Posted by

Dana 5. studenog 2021. godine smo u sklopu duhovnog impulsa, odnosno u programu početne formacije, imali jednu zanimljivu gošću. Riječ je, naime, o psihijatrici dr. Milenki Dedić, koja je inače i član pastoralnog vijeća splitsko-makarske nadbiskupije.

Dr. Milenka održala nam je predavanje o područjima u kojima se dotiču poslanja psihijatra/psihologa i svećenika. Na samom početku je panoramski prikazala čovjekov psihološki i emocionalni razvoj te tipove osobnosti. Kroz susrete s ljudima, uvidjela je kao vjernica neizostavnu važnost molitve u svakodnevnom životu koju vidi kao temeljnu snagu posvećenja. Također je naglasila važnost zdravog i uravnoteženog emocionalnog razvoja te trajnog rada na sebi, a preko boljeg upoznavanja samoga sebe. Nadalje je bilo govora o krizama koje pogađaju svakog čovjeka. To je blagoslovljena bol te nutarnja snaga za učenje. O nošenju s krizama ovisi naša i emocionalna i duhovna zrelost. Bez emocionalne zrelosti teško se može postići duhovna zrelost. Trebamo oplemeniti svoje emocije i razumno ih kontrolirati. Samo su neke od ključnih misli.

U drugom dijelu predavanja dr. Milenka je povezala psihološko-emocionalnu dimenziju s duhovnom dimenzijom. Nakon predavanja nam je iznijela nekoliko zanimljivih iskustava te se, potom, razvila zanimljiva i vrlo korisna diskusija. Zahvaljujemo dr. Milenki na izdvojenom vremenu i izgrađujućem i poticajnom susretu, koji nadamo se neće biti posljednji.

 

Tekst: Fra Valentino Radaš

Foto: fra Mate Šakić

 

FOTOGALERIJA