Duhovni impuls: Gost Denis Maslov

Posted by

U petak, 14. siječnja 2022., u sklopu programa početne formacije unutar serije susreta nazvanog „Duhovni impuls“, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja upriličili su susret u Klerikatu s dipl. theol. Denisom Maslovom, ravnateljem Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije i bivšim voditeljem udruge „Most“.

Na početku susreta gost je s bogoslovima održao kratku radionicu u kojoj se je svaki od bogoslova trebao uživjeti u ulogu koju je dobio. Cilj radionice bio je osjetiti unutar sebe tko je netko drugi, jer je druge najprije potrebno razumjeti, kako bismo im mogli pomoći.

U nastavku susreta gost je govorio o svom bogatom iskustvu, najprije volontiranja u udruzi „Most“, a onda i sedmogodišnjeg vođenja Udruge, odnosno o različitim iskustvima rada s beskućnicima te ukratko i o radu u Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije. U pomoći beskućnicima nije samo dovoljno osigurati prenoćište i hranu, istaknuo je Maslov. U ophođenju s beskućnicima, istaknuo je, ključna je ljudska toplina koja ih privlači, čini radosnima i prihvaćenima.  Naveo je i vrlo interesantan primjer kako je 2018. godine odveo osmoricu beskućnika u Meksiko, gdje su nastupali kao članovi Hrvatske nogometne reprezentacije beskućnika. Nakon povratka, svi su se zaposlili, a jedan se čak i oženio. Jedno je od iskustava sa sretnijem ishodom, na obostrano zadovoljstvo.

Pri kraju susreta bogoslovi su gostu postavljali pitanja na koja je on spremno i rado odgovarao, iznoseći različita zanimljiva iskustva iz rada s beskućnicima. Zahvaljujemo gostu Denisu na izdvojenom vremenu i obogaćujućem susretu koji će zasigurno biti od pomoći bogoslovima u budućem redovničko-svećeničkom poslanju.

 

Fra Valentino Radaš