Drugi susret Sinodskog hoda u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Posted by

Drugi radni susret dekana, župnika, župnih vikara i redovnica Splitsko-makarske nadbiskupije o sinodskom savjetovanju priređen je u srijedu 16. veljače u bazilici Svete Obitelji u Solinu. Na susretu se okupilo nekoliko redovnica i šezdesetak svećenika iz sedam dekanata sjevernog dijela Splitsko-makarske nadbiskupije. Uz splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića i provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. Marka Mršu nazočila su tri člana Nadbiskupskog povjerenstva za dijecezansku fazu Biskupske sinode: don Nediljko A. Ančić (voditelj), don Ratomir Vukorepa (moderator) i don Josip Periš.

Susret je započeo molitvom Srednjeg časa i molitvom za Sinodu: Pred tobom stojimo, Duše Sveti! Potom se okupljenima obratio nadbiskup Barišić istaknuvši važnost ove etape Sinode po mjesnim Crkvama. Ona je na neki način nastavak II. vatikanskog koncila i želi s jedne strane ojačati kolegijalnu dimenziju u Božjem narodu i posvijestiti sinodalnu narav Crkve koja se ostvaruje u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Osvrnuvši se na velike promjene koje se događaju u svijetu na svim razinama, kazao je da se ne radi o promjenama u epohi nego o „promjenama epohe“. Te promjene dovode do podjela, kojih je bilo i na samim početcima Crkve, a koje je sv. Pavao znao uz navještaj Riječi Božje od „duela“ napraviti „duet“, od sukoba dovesti do suradnje. U tom je svjetlu nadbiskup naglasio važnost otvorenosti Duhu Svetomu, važnost slušanja drugoga i dijaloga. Upozorio je na Diabolusa koji stvara razdor i koji želi uvjeriti u neizvedivost i besmislenost sinodalnosti. Naglasio je da ovaj sinodalni hod nije zadatak za jednu godinu već da je to proces koji će trajati i koji će, nadamo se, iznjedriti važne promjene u Crkvi. Pozvao je, dakle, župnike da svoje župne zajednice uključe u sinodsko savjetovanje slušanja, promišljanja i razlučivanja sukladno uputama Vademecuma i naputcima koje primaju od nadbiskupijskog Povjerenstva.

Prisutnima je o sinodskom hodu govorio mons. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar i voditelj Povjerenstva za Sinodu. Podsjetio je na otvaranje Sinode, dokumente i pomagala koje je izdalo Tajništvo kao i dosadašnje aktivnosti u vezi s tim koje su pokrenute u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (pisma splitsko-makarskih nadbiskupa, osnivanje Nadbiskupskog povjerenstva za ovu fazu Sinode, izrada Upitnika i dr.). Dokumenti se nalaze na portalima Hrvatske biskupske konferencije i Splitsko-makarske nadbiskupije. Naglasio je nakanu ove Sinode da se proširi na cijeli Božji narod i specifičnost sinodalnosti kao duhovnog procesa obnove i obraćenja struktura i mentaliteta Crkve čiji je glavni akter Duh Sveti. Potaknuo je župnike da na nedjeljnim misama nakon Molitve vjernika ili na kraju mise mole Molitvu za Sinodu. Posebno se osvrnuo na organizaciju i provođenje sinodskih susreta koje trebaju organizirati župnici u svojim župama, a izvješće o tome poslati Nadbiskupskom ordinarijatu. Naglasio je da te susrete s članovima župnih pastoralnih vijeća i različitih zajednica i pokreta župnik treba organizirati u modelu duhovnih razgovora, da trebaju biti vođeni u duhu slobode, istine i ljubavi.

Don Josip Periš predstavio je strukturu i sadržaj Upitnika što ga je izradio u suradnji s još nekoliko članova Povjerenstva na temelju pitanja iz Vademecuma. Prilagođeni Upitnik postavljen na portalu Splitsko-makarske nadbiskupije ima 32 pitanja u tematskim skupinama. Sadrži opće podatke o sudioniku, pitanja o vjerskoj praksi, percepciji župe i župnika, prijedlozima za poboljšanje pastorala, sudjelovanje u crkvenom životu te o slici i utjecaju Crkve u današnjem društvu. Upitnik je do sada ispunilo nešto manje od 800 osoba. Većina ih dolazi iz gradskih ili prigradskih župa, redovito idu nedjeljom na misu, žena i muškaraca je podjednako i različite su životne dobi. U njemu se govor o sinodalnosti spušta na župnu razinu i zasigurno će pomoći osjetiti vjernička iskustva i prijedloge kao i nedostatke u crkvenom životu kako bismo spoznali volju Božju i kako ju provesti u praksu.

Don Ratomir Vukorepa je za potrebe mjesne Crkve izradio Link o Biskupskoj sinodi i upoznao je svećenike s njegovim tehničkim mogućnostima. Na tom linku će uskoro biti stavljen tekst s temeljnim informacijama o sinodalnosti u Crkvi te Upitnik u word programu. Te će materijale župnici uskoro dobiti na svoje adrese te će ih dostaviti onim vjernicima koje pozovu na sinodske susrete da bi se mogli pripremiti za razgovor i promišljanje o dva temeljna pitanja: Kako se u mojoj župnoj zajednici ostvaruje naš zajednički hod? Na koje nas korake Duh poziva da bi naše poslanje danas bilo plodonosno? Sinodsko savjetovanje po župama i redovničkim te laičkim zajednicama trajat će do kraja travnja do kada trebaju biti dostavljeni sažetci sa sinodskih susreta (sinoda@smn.hr).

Postavljeno je nekoliko pitanja iz kruga sudionika na koje je odgovarao nadbiskup Barišić te spomenuti članovi povjerenstva. Na kraju se svećenicima obratio franjevački provincijal fra Marko Mrše naglasivši da će krajnji rezultat sinodskog hoda zavisiti o snazi, želji i spremnosti na osobne promjene i otvorenosti prihvaćanja drukčijeg mišljenja. Nadbiskup Barišić je zahvalio svima na sudjelovanju istaknuvši da nema savršene župe, župnika, održanog susreta ili Upitnika, ali da trebamo činiti ono dobro koje možemo. Susret je završio oko podne zajedničkim objedom u župnim prostorima.

Silvana Burilović Crnov

Izvor: https://smn.hr/