Dan Gospodnji

Posted by

Ovo govori Gospodin: „Dan subotnji obdržavaj i svetkuj, kako ti je naredio Gospodin, Bog tvoj. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak koji je unutar tvojih vrata; tako da mogne otpočinuti i sluga tvoj i sluškinja tvoja kao i ti. Sjeti se da si ti bio rob u zemlji egipatskoj i da te odande izbavio Gospodin, Bog tvoj, rukom jakom i ispruženom mišicom. Zato ti je zapovjedio Gospodin, Bog tvoj, da držiš dan subotnji" (Iz Knjige Ponovljenog zakona).

U ovom kratkom odlomku opisano je ustanovljenje Dana Gospodnjeg, kojeg mi kršćani, jer je Gospodin uskrsnuo u nedjelju, ne slavimo više u subotu nego u nedjelju. Po Božjem naumu sav svijet, čitava priroda odiše jednim savršenim skladom. Kad god se čovjek pokuša uplitati u taj, tako savršeni ritam, on izaziva aritmiju i nesklad, koji za sobom povlači manje ili veće, uglavnom štetne posljedice za čovjeka i okolinu.

„Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.“ – to su Isusove riječi.

„Šest dana radi, a sedmoga je dana počinak posvećen Gospodinu!“ Borba određenih skupina, u koje i sam spadam za neradnu nedjelju nije nametanje nekakve vlastite ideologije, već se želi upozoriti na narušavanje čovjekovog programiranog ritma. Jako dobro znamo da naše automobile i sve uređaje koji nam u životu itekako pomažu, od vremena do vremena trebamo servisirati. Pogotovo pazimo na one pod garancijom. Ne dao Bog da prekoračimo koji servis, jer što ako nam neće priznati tu garanciju? Ako i mimo servisnog intervala indikatori pokazuju pregrijavanje, gasimo naše aparate kako slučajno ne bi pregorjeli, pokvarili se.

Na žalost, za sebe niti izbliza ne marimo koliko za te kupljene stvari. Premoreni smo, iscrpljeni od napornog radnog tjedna, naši tjelesni indikatori, sve kontrolne lampice su popaljene, no mi ne marimo. Jednostavno prkosimo svome organizmu, koji poput kupljenih stvari također ima rok trajanja.

Sedmi dan, kod nas je to nedjelja, trebao bi biti dan odmora, dan resetiranja i punjenja novom energijom. Mi vjernici na poseban način trebali bismo se priključiti na najjači mogući Izvor u kojem nikada energija ne presušuje. Uz duhovnu hranu i druženje s Gospodinom, potrebno je i druženje unutar obitelji. Ako smo kroz radni tjedan raspršeni na sve strane: svatko juri za nekim svojim poslom, onda bi nedjelja doista trebala biti poseban dan u kojem ćemo barem zajedno objedovati. U nedjelju ćemo se družiti s onim ljudima koji nam zbog posla i obaveza nisu nametnuti, već s onima koje ćemo sami odabrati. To su uglavnom nama dragi ljudi, prijatelji.

Vi, koji ste uspješniji i imate vlastita poduzeća, veću odgovornost, itekako trebate mislit i na svoje djelatnike. U svom zasluženom nedjeljnom opuštanju priupitajte se mogu li i vaši zaposlenici jednako tako opušteno slaviti nedjelju kao i vi. Kako li je samo Gospodin bio obazriv prema svima govoreći o Danu Gospodnjem, Danu počinka. „Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja… tako da može otpočinuti i sluga tvoj, i sluškinja tvoja kao i ti.“

don Ljubo Vuković