Crtica o mržnji

Posted by

Nije depresija nego mržnja najčešća bolest današnjice, sve češće ističu neuropsihijatri, psiholozi i teolozi. I ona je jednako prisutna kod siromašnih, kao i kod bogatih, u najrazvijenijim kao i u najnerazvijenijim državama svijeta. Mrzi se zbog podrijetla, vjere, nacionalnosti, društvenog statusa, stranačke ili navijačke pripadnosti...

Mrzi se i zbog vanjskoga izgleda, životne dobi, zanimanja, bogatstva, pa i zbog marke automobila, mobitela... Mrzi se uglavnom zbog straha i osjećaja ugroženosti. Mrzimo one kojih se bojimo jer su moćniji, bogatiji, sretniji... jer nas na neki način ugrožavaju ili barem tako mislimo. Mrzimo i zbog zavisti, zbog želje da budemo kao netko tko nam je u isto vrijeme uzor ali i najveći „neprijatelj“, suparnik.

Mržnja se na različite načine manifestira. Nekad je dobro skrivena, nekad nesvjesna. Bilo kako bilo pažljivijem pratitelju društvenih zbivanja i međuljudskih odnosa  neće promaknuti činjenica da se mržnja prečesto opravdava nekom "pravdom" ili "sudbinom". Isto tako isti neće biti ravnodušan prema njoj znajući kako mržnja nepogrešivo urodi razornim posljedicama, i za pojedinca i za društvo. Redovito se kaže da ne pati toliko onaj koga se mrzi koliko onaj tko mrzi. To je točno, međutim, istina je također da posljedice mržnje osjećaju svi, direktno ili indirektno. Svaki čovjek utječe na drugog čovjeka, pozitivno ili negativno.

Kako pobijediti mržnju? - Molitvom. Pokušajte moliti za onoga/onu kojega/koju zbog ovog ili onog razloga nikako ne podnosite i za kojega/koju nikad ne nalazite lijepe riječi. Molitva liječi i pročišćuje odnose, "uljepšava" drugoga, približava ljude Bogu i jedne drugima. Molitva je - pola zdravlja, barem.

fra Ivica Jurić