Čovjek koji je pušio Bibliju – nevjerojatna priča o obraćenju

Posted by

Čovjek koji je pušio Bibliju. Mislite da je naslov neobičan? Kako čovjek može pušiti Bibliju? Vjerujte, može.

Već nakon nekoliko prvih stranica knjige u kojoj Wilhelm Buntz prepričava svoj život od samog početka, vrlo brzo postaje jasno zašto je njegova životna putanja tekla krivim stazama. Nije teško razumjeti i suosjećati s čovjekom koji nije imao velike šanse da mu život po ičemu bude „normalan“.

Čovjek koji je pušio Bibliju od početka života bio je napušten i osamljen

Još kao malo dijete majka ga napušta te ostaje napušten u bolnici gdje bi od silne čežnje da osjeti bilo kakvu emociju, udarao glavom o rešetke krevetića samo da bi nešto osjetio – makar to bila bol. Otac nije za njega previše mario. Tijekom života su ga neprestano pratile rane vezane uz njihov međusoban odnos. Te je rane Wilhelm prenosio i na svoje bližnje. Tako je jednom prilikom pokušao ubiti vlastitu polusestru. Loš odnos s ocem dodatno je pogoršavalo očevo neljudsko ponašanje prema svome sinu. Kazne su bile okrutne, od fizičkog kažnjavanja pa sve do zatvaranja u podrum. Jednom ga je otac za kaznu bacio u rijeku.

Kada je navršio 6 godina, Wilhem odlazi u dom. Vrijeme koje slijedi ispunjeno je čežnjom za toplinom doma, ljubavlju majke te prihvaćanjem sebe onakvim kakav jest. Međutim, Wilhelm biva osuđen za smrt policajca te zatvoren. Još nije navršio 25 godina, a bio je osuđen na 25 godina zatvora. Cijelo vrijeme prati ga osjećaj napuštenosti i osamljenosti, a tome pridodaju šokantni trenuci kada ga otac posjećuje u zatvoru te mu umjesto toliko željenog zagrljaja daje – pljusku. Potpuni poraz ljudskih očekivanja.

Zadobio je životne rane koje naizgled ne zacjeljuju

Životne stranice Wilhelma ispunjene su ranama nanesenim još od samog rođenja. Takve životne situacije ostavljaju posljedice za cijeli život. Wilhelm im se nije uspio oduprijeti, padao je pod tim ranama sve dok Bog nije učinio čudo u njegovom životu.

Wilhelm je pušio Bibliju. Doslovno. Čudni su Božji putevi i On piše pravo po krivim stazama. Tako je uspio doći i do Wilhelma na zaista jedinstven način. Wilhelm je u zatvoru često provodio vrijeme u samici gdje je jedino bilo dopušteno imati Bibliju. Njezin tanak papir bio je idealan za motanje cigareta, a netom prije nego bi to učinio Wilhelm bi pročitao svaku stranicu, a zatim bi je zapalio. I tako redom, stranicu po stranicu, sve dok nije došao do Novog Zavjeta. Radosna vijest otvorila mu je srce i spustila ljuske s očiju.

Na koncu je postao živi dokaz da je Bogu sve moguće

Sve što se događalo u Wilhelmovu životu potresno je, tužno, ali istovremeno i nevjerojatno te oduševljavajuće. I on sam kaže da nitko ne može tako nisko pasti, a da ga Bog ne može ponovno izbaviti. To je on i dokazao. Božjom ljubavlju koja je nadoknadila i iscijelila sve njegove rane, razočaranost i napuštenost, započeo je novi život te postao svjedokom Božjeg milosrđa i obećanja da nikoga ne napušta.

Danas Wilhelm radi kao socijalni radnik te je oženjen i ima dva sina. Novi život vodi pod motom „Hajdemo opustošiti pakao i naseliti raj!“ Iz njegovih usta u Božje uši. Svoju misiju ispunjava i ovom knjigom koja će biti nadahnuće i motivacija svakome tko je uzme u ruke.

Livija Rogulj

Izvor: https://zenavrsna.com/

Pogledajte jedan od najdomljivijih videa (s prijevodom na hrvatski) - intervju sa čovjekom osuđenim za zločine koji se doslovno obratio pušeći Bibliju.