MLADIFEST: Zlatko Dalić svjedočio o vjeri, obitelji, uspjehu i odnosu s Bogom

Posted by

Bez srama sam uvijek govorio da sam vjernik i katolik. Sve što sam napravio, zahvaljujem i dugujem dragom Bogu i svojoj obitelji. Bog je uvijek s nama. Zato se ne bojte svjedočiti svoju vjeru. On je tu', naglasio je Dalić.

U prisutnosti supruge Davorke, Dalić je na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju tisućama sudionika Mladifesta svjedočio o svom podrijetlu, obitelji, odlasku iz obiteljskog doma i čežnji jednog šesnaestogodišnjaka koji nije htio osramotiti i iznevjeriti svoje roditelje i, ujedno, vratiti se kao pobjednik. To je i uspio u Rusiji 2018. godine.

Obitelj je temelj

Zbog ove godine dana, u kojima je izgubio i oca i majku, zamolio je mlade na Mladifestu da, i na temelju njegova iskustva, poštuju i ne zaborave svoje roditelje i cijene trenutke s njima, pa i posljednje: “Oni su nama dali sve što su imali, zato uvijek nađite vrijeme za njih!”

Obitelj je temelj iz kojega se sve što jesmo i imamo nosi u svijet. Silno je važno cijeniti svoje podrijetlo, a ako slučajno skrenemo s puta, važno je i vratiti se na pravi put.

Dalić se sjetio i svoje rodne domovine: “U ovih pet i pol godina, tijekom kojih proživljavam(o) najljepše sportske trenutke, želim zahvaliti i vama iz Bosne i Hercegovine, jer kada vidimo vas, vaše emocije i vjernost, to nama u reprezentaciji daje još veću nadu u hrvatski narod.”

Tajna uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije

Nakon prisjećanja na vrijeme kada je preuzeo reprezentaciju bez dobrih rezultata i ozračja u ekipi i oko nje, naglasio je najveći uspjeh hrvatskog tima.

Te 2018. godine ponovno smo ujedinili hrvatski narod. Uz taj naboj i identitet, ponovno se vratilo zajedništvo, a to je i veće od medalje.

“Naša je Hrvatska tada živjela kako bih htio da hrvatski narod uvijek živi – zajedništvo, vjera, ljubav, domovina. To su bili povijesni trenuci. Nisam očekivao tako sjajne rezultate. U jednom poglavlju moje knjige stoji naslov ‘Zašto baš ja, Bože?’. Bog me stavio u jedno vrijeme na pravo mjesto, ja sam ostvario rezultate i na tome sam Mu zahvalan”.

Osobnim i katoličkim credom pojasnio je uspjeh nogometne reprezentacije kojoj je na čelu i istaknuo poniznost koja ne znači slabost, nego jakost i poštovanje drugih i sebe: “Mali mogu biti veliki, ništa nije moguće, a ako si malobrojan, nipošto ne znači da si mali”, zaključio je Dalić.

Dalić je često ranije dolazio u Međugorje, ali prvi je put došao na Mladifest.

Veza s Međugorjem

‘Dolazio sam ranije pješice zahvaliti za sav blagoslov koji sam dobio kroz svoj život, kroz karijeru, sve što mi je dao i omogućio dragi Bog. To je manje od onoga što je učinila većina vas koji ste došli iz dalekih krajeva. Kada sam dopješačio, ispred crkve sam osjećao takvu sreću i mir. Korak po korak, stigao sam i osjetio u duši mir. Ako Bog da, opet ću doći pješice zahvaliti Mariji za sav blagoslov i sve što nam Ona daje.’

Objasnio je i kako se osjeća prije utakmice dok drži krunicu i kada počne utakmica. “Kažem: ‘U tebe se, Gospodine, uzdam’, stavim krunicu u džep, pa u opasnim situacijama stisnem u ruci i znam da će nam Bog vratiti koliko smo zaslužili.”

Izvor: hkm.hr