Fra Marijan (Mate) Mandac (1939. – 2023.)

Posted by

U spomen na fra Marijana (Matu) Mandaca, OFM (1939. – 2023.) našeg najvećeg patrologa. Razgovarala Silvana Burilović 29. travnja 2010. u samostanu sv. Ante na Poljudu u Splitu; snimatelj i montažer: Petar Jurčević; proizvodnja AP studio - AHEROPITA d.o.o.

Prof.dr.sc. fra Marijan Mate Mandac rođen je 1939., u Brnazama. Studirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Katoličkom sveučilištu u Belgiji, obranivši disertaciju na latinskom jeziku o povijesti kršćanske literature. Dugo godina predavao je teologiju na Franjevačkoj teologiji u Makarskoj, te na Institutu za teološku kulturu laika i Katehetskom institutu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon osnivanja Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu 1999., predavao je u Splitu i bio prvi pročelnik Katedre za povijest kršćanske literature. U starosnu mirovinu otišao je završetkom akademske godine 2004/2005.

Uz redovita predavanja svoj cijeli radni vijek bavio se teološkim istraživanjem i pisanjem. Svoje studije, članke i knjige objavljivao je u prestižnim teološkim časopisima i
izdavačkim kućama. Njegov znanstveni interes usmjeren je na proučavanje teologije prvih stoljeća kršćanstva. Godinama je prevodio najznačajnija djela s izvornika na grčkom i latinskom jeziku, tumačeći povijesnu pozadinu i iznoseći njihovu poruku.
Plod dugogodišnjeg ustrajnog istraživačkog rada su brojna objavljena djela, prijevodi, komentari, članci (33 knjige). Prigodom 70. obljetnice života u njegovu čast objavljen je obiman Zbornik znanstvenih radova.

Nemjerljiv je doprinos fra Marijana Mate Mandaca hrvatskoj teološkoj misli i kulturi,
jer su, uz Sveto pismo, upravo djela crkvenih otaca najvažniji izvor cjelokupne kršćanske
misli i kulture. "On se 'zarazio' ljepotom, dubinom, oštroumnošću i duhovnošću crkvenih otaca. Prijevode mnogobrojnih otaca nije mogao činiti netko hladnoga duha, nezainteresiranoga za Boga, Crkvu i teologiju. U hrvatskoj teologiji svojim je prijevodima crkvenih otaca i drugih teoloških i duhovnih spisa prvih stoljeća ostavio neizbrisiv trag. Mnogi su teolozi svojim promišljanjima i djelima doprinijeli razvoju teologije i duhovnosti, ali nijedno se to djelo ne može usporediti s teološkom i duhovnom mišlju svetih otaca koje nam je svojim prijevodima fra Marijan podario", istaknuo je prof. dr. sc. Ivica Raguž prigodom predstavljanja Zbornika fra Marijanu u čast.