Papa Franjo: Odgajajte djecu sa slobodom, ne prihvaćajte programe koji su u suprotnosti s vašim vrijednostima

Posted by
Susrećući se u subotu, 11. studenog s Europskom udrugom roditelja (EPA) u Vatikanu, papa Franjo istaknuo je središnju ulogu koju roditelji imaju u obrazovanju svoje djece kao i važnost zajedničke predanosti svih u obrazovanju novih generacija

Papa Franjo ponovno je istaknuo potrebu zaštite prava roditelja da odgajaju i obrazuju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima. Roditelje se ne bi smjelo prisiljavati ni u jednoj sferi, posebice u sferi školovanja, da prihvate obrazovne programe koji su suprotni njihovim uvjerenjima i vrijednostima.

Rimski je biskup to napomenuo obraćajući se u subotu, 11. studenog sudionicima Opće skupštine i konferencije Europske udruge roditelja (EPA) koja se održava u Rimu 10. i 11. studenog, naglasivši da se temeljna uloga roditelja u društvenom poretku treba priznavati na svim razinama.

Zahtjevan zadatak, posebice u današnjem kulturnom kontekstu

Sveti Otac je istaknuo kako je odgojno poslanje roditelja zahtjevna zadaća, osobito u današnjem kulturnom kontekstu, posebice u Europi, obilježenom etičkim subjektivizmom i praktičnim materijalizmom.

Roditelji se tako nalaze u situaciji da stalno trebaju pokazivati svojoj djeci dobrotu i razumnost izbora i vrijednosti koje se više ne mogu uzimati pod „normalno“, poput važnosti braka i obitelji ili odluke da se djeca prihvate kao Božji dar.

Papa Franjo je naglasio važnost međusobne podrške i ohrabrenja, kako bi se roditeljima pomoglo da razviju strast u svojoj odgojnoj misiji, koja se svodi na podučavanje njihove djece „što znači biti u potpunosti čovjekom“.

Ključni doprinos izgradnji „zdravog društva“

Za tu se misiju može reći da je uspješna kada djeca shvate ljepotu života, u rastu njihovog samopouzdanja i entuzijazama oko mogućnosti upuštanja u pustolovinu života, što kako je rekao Papa, im daje dublju spoznaju neizmjerne Božje ljubavi prema nama.

U tome je uzvišeno odgojno poslanje roditelja: formirati slobodne i velikodušne osobe koje su upoznale Božju ljubav, te slobodno darovati drugima ono što su sami primili na dar.

To su ujedno i temelji zdravog društva. Otuda ključna uloga roditelja u prenošenju vrijednosti, formirajući na taj način čvrste građane, sposobne pridonositi radnom mjestu, građanskim poslovima i društvenoj solidarnosti.

Audijencija - Europska udruga roditelja (EPA)

Odgoj djeteta predstavlja istinski doprinos društvu, jer to znači osposobljavanje mlade osobe za zdrav odnos s drugima u punom poštovanju, spremnosti na suradnju u pogledu zajedničkog cilja, odgovornosti, osjećaja dužnosti i vrijednosti žrtvovanja za opće dobro.

U nedostatku toga, primijetio je papa Franjo, djeca odrastaju kao „otoci“, odvojena od drugih, nesposobna za zajedničku viziju i naviknuta da svoje želje smatraju apsolutnim vrijednostima. Kao rezultat toga, društvo se „dekonstruira“, osiromašuje i progresivno slabi i dehumanizira.

Predanost Crkve da podrži roditelje u njihovom radu

Inzistirajući na potrebi zaštite prava roditelja da odgajaju i obrazuju svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima i vrijednostima, papa Franjo je ponovio važnost predanosti Crkve da prati i podupire obitelji u njihovom radu te važnost suradnje sa svim institucijama koje se bave obrazovanjem.

U tom je smislu podsjetio na „Globalni sporazum o obrazovanju“ koji je pokrenuo sam papa Franjo 2019. kako bi učvrstio zajedničku predanost svih institucija koje se bave mladima i „Sporazum o obitelji“ s kulturnim, akademskim, institucionalnim i pastoralnim akterima, s ciljem fokusa na obitelj i njezine različite odnose.

Globalni sporazumi o obrazovanju i obitelji

Namjera je tih inicijativa, objasnio je Papa, nadilaziti brojne „krahove“ koji trenutno slabe svijet obrazovanja: slom između obrazovanja i transcendencije, slom u međuljudskim odnosima i slom koji društvo udaljava od obitelji, stvarajući nejednakosti i nove oblike siromaštva.

Završavajući svoje obraćanje, Sveti je Otac potaknuo Europsku udrugu roditelja da s nadom hode naprijed u svojima aktivnostima i angažmanu, crpeći nadahnuće i potporu iz svjedočanstva Evanđelja o svetim roditeljima Mariji i Josipu.

Izvor: www.vaticannews.va/hr