Dan mučenika Provincije u Makarskoj

Posted by

U franjevačkom samostanu Uznesenja BDM u Makarskoj, u ponedjeljak 24. rujna 2019. godine, obilježen je Dan mučenika Provincije. Svečano euharistijsko slavlje u 18:00 sati predslavio je fra Ivan Landeka, magistar hercegovačkih bogoslova uz koncelebraciju gvardijana fra Stanka Dotura, fra Miljenka Odrljina i fra Filipa Budića.  Na početku slavlja o. gvardijan, pozdravio je prisutne vjernike te pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.

Fra Ivan je u propovijedi potaknuo sve prisutne  da se mole Gospodinu. Premda se, zahvaljujući dostignutim standardima, neće od nas tražiti da živote završimo mučeničkom smrću ipak je potrebno svakodnevno svjedočiti Gospodinovu prisutnost i ostati mu vjerni. Da bi ostali vjerni u životnim poteškoćama potrebno je da svakodnevno crpimo snagu u Euharistiji i susretu s Uskrslim Gospodinom. U tome nam mogu biti primjerom i nadahnućem fratri koji su prianjajući uz Krista hrabro odgovorili svim nedaćama svoga vremena, istaknuo je propovijednik.

Liturgijsko slavlje uzveličali su pjevanjem i ministriranjem franjevački bogoslovi koji se u samostanu BDM spremaju za obnovu redovničkih zavjeta. Ovaj drevni samostan je već godinama oaza mira za duhovne vježbe u kojem bogoslovi, uz zajednička razmatranja imaju priliku posvetiti se molitvi, provesti vrijeme u tišini, duhovno i tjelesno se okrijepit za nadolazeće životne obveze. I ovaj dan kada se sjećamo svih onih fratara koji su u raznim životnim protivštinama uspjeli ostati vjerni Kristovu Evanđelju itekako je putokaz i primjer mladoj braći kako odgovoriti zahtjevima  suvremenoga društva koje sve više relativizira i odbacuje Evanđelje.