Samo ću čašu vode

Posted by

Jedan siromašan mladić prodavao je različitu robu hodajući od vrata do vrata samo da bi sebi platio školovanje. Tako je jednom hodajući bio moran i jako gladan te je odlučio zamoliti malo hrane na vratima sljedeće kuće. Ipak, kad mu je mlada i vrlo lijepa žena otvorila vrata, posramio se, i umjesto da zatraži malo hrane - zatražio je samo čašu vode.

Mladoj se ženi, vidjevši ga, učini da je možda gladan, i umjesto vode, dade mu veliku čašu mlijeka. On prihvati čašu i vrlo brzo je popi, zatim je upita: Koliko sam dužan? Ona odgovori: Majka nas je učila da se ljubaznost ne naplaćuje.
Onda, od srca vam hvala - reče mladić i ode.

Navedeni mladić, imenom Howard Kelly, odlazeći od te kuće nije se samo osjećao fizički jačim, već je i vjera u Boga i čovjeka u njemu također ojačala, a bio je prije toga spreman odustati i sve napustiti.

Godinama kasnije, žena koja mu je pomogla jako se razboljela. Budući da su lokalni liječnici bili nemoćni uputili su je u veliki grad specijalistima da prouče njezinu bolest. Dr. Howard Kelly bio je također pozvan na konzultacije.

Kada je čuo ime grada iz kojeg pacijentica dolazi, čudno svjetlo obasjalo je njegove oči. Odmah je ustao i sišao na odjel gdje je bila njena soba. Ogrnut doktorskim mantilom ušao je da je vidi. Prepoznao ju je odmah. Vratio se u sobu za konzultacije odlučan da učini sve što mu je bilo moguće da bi joj spasio život.

Nakon dugačke borbe bitka je bila dobivena: gospođa je pobijedila bolest. Dr. Kelly je zatražio od financijske službe da mu dostavi konačni obračun za njeno liječenje, na odobravanje. Kad je dobio račun, pogledao ga je i dopisao nešto na dnu računa, i poslao joj je račun. Kada je žena dobila račun, plašila se otvoriti ga - bila je sigurna da će račun biti visok i da će morati dugo raditi da bi platila liječenje. Ipak, pogledala ga je, i nešto što je bilo napisano, na dnu računa, rasplakalo ju je.

A na dnu računa pisalo je: "Plaćeno u potpunosti jednom čašom mlijeka".