Sveti Maksimilijan Marija Kolbe - život za Krista

Posted by

Sveti Maksimilijan Marija Kolbe rođen je 7. siječnja 1894. god. u jednom malom poljskom gradiću, a rodno mu je ime bilo Rajmund. Već se s 13 godina pridružio franjevcima konventualcima, a tri godine poslije obukao je redovničko odijelo i tada dobio ime fra Maksimilijan. Svoj studij filozofije i teologije je pohađao u Rimu, gdje je i doktorirao, a 1917. god., godinu dana prije no što će biti zaređen za svećenika, zajedno sa skupinom fratara osniva tzv. Vojsku Bezgrešne, odnosno poseban marijanski i misionarski pokret kojemu je cilj, pod zaštitom Djevice Marije, moliti i izmoliti obraćenje grešnika.

Naime, dok je studirao u Rimu vidio je kako su ondje učestale sekularističke manifestacije na ulicama, takve koje su se oštro obrušavale na katoličanstvo, a istovremeno su slavile sotonizam i poganstvo. Razmišljao je kako takve ljude odvratiti od grijeha, pa je zaključio kako ih je najbolje preporučiti jedinoj od ljudi bez grijeha – Djevici Mariji, te je tako okupljao vjernike istomišljenike – svoju “vojsku” koja je spremna boriti se za ostvarenje dobra – i zajedno su promicali pobožnost prema Bezgrešnoj.

Kad se vratio u Poljsku pokušava te ideje i ondje unijeti, ali je naišao na priličan otpor i nerazumijevanje. Ipak, desetak godina kasnije osniva Gospin grad nedaleko od Varšave, te koju godinu poslije odlazi u japanski grad Nagasaki i ondje utemeljuje Grad Bezgrešne. Tako je, naime, nazvao samostanske komplekse koje je podigao i u kojima su se provodile zamisli vezane uz Vojsku Bezgrešne, a prvenstveno su se odnosile na molitve za obraćenje grešnika, ne samo katolika, nego i nekatolika, te zauzimanje oko otkrivanja ljepote vjere kod onih koji su nezainteresirani za nju ili se čak bore protiv Crkve. S tom je svrhom pokrenuo i časopis Vitez Bezgrešne, koji je izlazio i u Poljskoj i u Japanu. Kasnije će svoje djelovanje proširiti i u Indiji.

1936. god. se vraća u Poljsku i nastavlja raditi u Gospinom gradu. Međutim, poslije njemačke i sovjetske okupacije Poljske, biva uhapšen, a potom 28. svibnja 1941. god. odveden u logor Auschwitz, gdje je, kao i mnogi drugi logoraši, bio izvrgnut strašnim mučenjima i ponižavanjima.

Jedan je logoraš iz dijela logora u kojemu se nalazio sv. Maksimilijan uspio pobjeći, pa je zbog toga osuđeno deset drugih logoraša na strašnu smrt u bunkeru gladi. Među osuđenima bio je i poljski narednik Franciszek Gajowniczek, otac obitelji, koji je nakon izdvajanja zavapio: Jadna moja ženo, jadna moja djeco! To je dirnulo svetog Maksimilijana, te je istupio iz redova i ponudio se da njega pošalju u bunker smrti umjesto odabranog logoraša. Njegov su prijedlog prihvatili i odveden je s izdvojenom devetoricom. Nakon tri tjedna prisilnog gladovanja i nakon što su svi ostali jedan za drugim umrli, a on ostao sam, ubijen je injekcijom karbolne kiseline 14. kolovoza 1941. god. Narednog je dana – na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – njegovo tijelo spaljeno u logorskom krematoriju.

Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 1971. god., a papa Ivan Pavao II. svetim 1982. god. Štuje se kao zaštitnik političkih i drugih zatvorenika, ovisnika o drogama, dobrovoljnih darivatelja krvi, obitelji, novinara, pokreta za život itd.

Vojska Bezgrešne aktivno djeluje u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, i to zahvaljujući zalaganju Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca. Njoj može pripadati svaki kršteni član Katoličke Crkve, koji je spreman potpuno se predati Bezgrešnoj i kroz molitvu, žrtvu, post i druge oblike nastojati oko obraćenja grešnika.

Također, članovima se preporuča (i oni to obično čine) nošenje posebne medaljice, na kojoj se nalazi prikazana Djevica Marija kako stoji na planetu Zemlji, kao i riječi kratke molitve koju članovi Vojske Bezgrešne barem jednom dnevno upravljaju Bezgrešnoj:

“O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo i za sve one koji se Tebi ne utječu, a naročito za neprijatelje svete Crkve i za sve one koji su Tebi preporučeni.”

Ta se medaljica obično naziva čudotvorna, prvenstveno iz razloga jer su tijekom povijesti, od njezina nastanka 1930. god. do danas, među onima koji su ju nosili posvjedočena mnogobrojna čudesa po zagovoru Bezgrešne.

Snježana Majdandžić-Gladić

Izvor: https://www.vjeraidjela.com

Više o sv. Maksimilijanu M. Kolbeu i Vojsci Bezrešne pročitajte ovdje: http://www.vojska-bezgresne.com/